Adventsljusstake

Visar 1–40 av 136 resultat

Adventsljusstake 2024

Den klassiska adventsljusstaken består av 4 tända levande ljus där man tänder ett ljus i staken under varje advent. Då man tänder ett nytt ljus varje advent bildar ljusen till slut en trappa om man haft ljusen tända lika länge varje adventssöndag.

Även elektriska ljusstakar och elljusstakar brukar man benämna för adventsljusstake. Elljusstaken har ofta fler ljus (vanligtvis 7 ljus) och är mer formad som en båge eller pyramid. En adventsljusstake är vanligtvis i mässing, trä eller vit plast.

Adventsljusstake i mässing

Mässing är en guldfärgad metall och är vanligt material i många inredningsdetaljer som handtag, ljuskandelaber samt även adventsljusstakar.

3, 4, 5 eller 7 ljus i adventsljusstaken?

Från början hade adventsljusstaken sju ljus vilket symboliserade veckans sju dagar. Under advent tände man då alla ljusen i sin adventsljusstake. Ljusen i adventsljusstaken var placerade i form av en liten gran med ljus i toppen och på grenarna, den kallades därför för adventsgran.

I takt med att vanliga julgranar blev allt mer populära så övergick man till den typen av adventsljusstake som vi använder i dag – en ljusstake med fyra ljus där man tänder ett nytt ljus under varje advent.

Det finns även andra anledningar till att det var just sju ljus i adventsljusstaken. Talet sju är exempelvis fullkomlighetens tal, jorden skapades på sju dagar osv.